Gıda üretiminde fütürist bir yaklaşım: Yemek için yosun yetiştirmek

“`html

İzlanda’da Fütüristik Bir Gıda Üretim Yöntemi: Mikroalgler

İzlanda’nın en büyük jeotermal enerji santralinin yanındaki dikkat çekici bir depo, yüksek teknolojiyle donatılmış bir seraya ev sahipliği yapıyor. Bu serada, daha önce hiç görmediğim mikroalg çeşitleri yetişiyor.

Fütüristik görünümüyle mikroalgler büyürken, pembe-mor ışıklar altında titreyen panellerin sesi ortamı sarıyor ve silindirik sütunlardan su sesi yükseliyor.

Vaxa Teknoloji şirketi, bu su organizmalarının gelişimini desteklemek için, yakınındaki santraldan ve diğer kaynaklardan enerji sağlayan bir sistem geliştirmiş durumda.

Genel Müdür Kristinn Haflidason, “Gıda üretimi için yeni bir bakış açısı geliştirdik” diyerek yaptığı gezideki izlenimlerini paylaşıyor.

Yüzyıllar önce Orta Amerika ve Afrika’da gıda kaynağı olarak tüketilen mikoalgler, günümüzde daha az bilinmesine rağmen, hem besleyici hem de sürdürülebilir bir gıda seçeneği olarak yeniden keşfediliyor.

Başkent Reykjavik’ten sadece 35 dakika uzaktaki Vaxa tesisi, hem insanlar için gıda üretimi hem de balık ve karides yetiştiriciliği için Nannochloropsis mikroalgini yetiştiriyor.

Bunun yanı sıra, zengin besin içeriğiyle bilinen ve mavi-yeşil alg olarak adlandırılan Arthospira bakterisini de üretiyorlar. Kurutulduğunda spriluna adıyla anılan bu ürün, ayrıca sağlık takviyeleri ve parlak mavi gıda boyası yapımında da kullanılıyor.

Bu minik organizmalar, fotosentez yaparak karbon dioksidi enerjiye dönüştürüyor ve oksijen salıyorlar.

Fütüristik mikroalgae üretimi

Bu tesis, çevre dostu bir jeotermal enerji santrali ile bütünleşik olarak çalışan tek yer olma özelliğini taşıyor. Santral, hasat için soğuk su ve sıcak su sağlarken, aynı zamanda karbondioksit salınımını da borular aracılığıyla tahliye ediyor.

Danimarka Teknoloji Enstitüsü’nden gıda teknolojisi danışmanı Asger Munch Smidt-Jensen, Vaxa’nın spriluna üretimiyle ilgili yapılan çalışmalarda, “Bir miktar negatif karbon ayak izi oluşuyor” diyor. Ayrıca “Toprak ve su kullanımı bakımından da oldukça düşük bir ayak izi belirledik” diye ekliyor.

Elde edilen yenilenebilir enerji ve düşük karbon ayak izi sayesinde tesisin çevreyolu etkisinin olumlu olması bekleniyor, ancak bu sistemin başka yerlerde kolaylıkla tekrarlanamayacağı düşünülüyor.

Haflidason, bu foto-biyoreaktörlerin çalıştırılmasının, büyük enerji girişi gerektirdiğini ve yapay güneş ışığı oluşturmak gerektiğini belirtiyor. “Düşük etkili enerji kaynaklarına sahip bölgeleri harekete geçirmek gerek” diyor.

Mikroalge yetiştirme tesisinde çalışma

Alg yetiştirme alanında yükselerek gürültülü foto-biyoreaktörlerle çevrili bir platforma çıkıyorum. Binlerce mavi ve kırmızı LED ışık, mikroalglerin büyümesine yardımcı oluyor.

Su ve besin maddeleri düzenli olarak sağlanıyor. Haflidason, “Fotosentez sırasında kullanılan enerjinin %90’ından fazlasını doğru dalga boyundaki kırmızı ve mavi ışık alıyor” diyerek süreç hakkında bilgi veriyor.

Üretim şartları titizlikle kontrol altında tutulmakta ve makine öğrenimi ile optimize edilmektedir.

Yılda 159 ton mikroalg üretebilen Vaxa’nın talepleri karşılamak amacıyla genişlemesi planlıyor.

Haflidason, mikroalglerin protein, omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamini bakımından zengin olmasıyla küresel gıda güvensizliği sorunlarına da yardımcı olabileceğine inanıyor.

Pazarın 2033 yılı itibarıyla 25,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor ve birçok şirket mikroalglerin potansiyeline yatırım yapmaktadır.

Danimarkalı Algiecel şirketi de foto-biyoreaktörler geliştiren mobil konteyner modülleri üzerinde çalışıyor, bu modüller hem gıda üretiminde hem de CO2 salınımını azaltmada kullanılabilir.

Yine mikroalgler, sağlık ürünleri, kozmetikler, biyoyakıtlar ve plastik ikameleri için de değerlendirilmekte.

Mikroalglerin uzayda da yetiştirilme potansiyeli var. Avrupa Uzay Ajansı destekli bir projede, Danimarka Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mikroalgleri yetiştirme denemelerine katılacağı bildirildi.

Uzayda mikroalge yetiştirme projesi

Ancak tüm bu yeniliklere rağmen, mikroalglerin sıradan beslenmede yer alması için hala aşılması gereken birçok engel var.

Munch Smidt-Jensen, mikroalglerin yapısının daha geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Özellikle tuzlu su ortamında yetiştirilenlerin tatları “balık gibi” olabiliyor.

Yine de “Bu zorluğun üstesinden gelinebilir” diyor.

Ayrıca, toplumsal kabul açısından da bir dizi mesele var. “İnsanlar buna ne kadar hazır? Bunun yaygınlaşması için ne yapmalıyız?” diyerek sorular yöneltiyor.

Kopenhag Üniversitesi’nden gıda bilimcisi Malene Lihme Olsen, mikroalglerin besin değerinin daha çok incelenmesi gerektiğine inanıyor. “Yeşil mikroalglerin çekirdek yapısı, insanların sindiriminde zorluk çıkarabilir” diye uyarıyor.

Ona göre, mikroalgler, makarna ve ekmek gibi “taşıyıcı ürünlere” eklenerek daha iyi bir tüketim deneyimi sunabilir. Ancak Olsen, mikroalglerin gelecek vaat ettiğine de inanıyor. “Düşünün ki, bir hektarlık alg tarlamız var. Brezilya’da bir dönüme ekilmiş soyanın 15 katı kadar protein elde edebiliriz” şeklinde örnekliyor.

Mikroalge çeşitleri

Şimdi ise, pek de iştahlı görünmeyen yeşil bir bulamaca bakıyorum. Hasat edilmiş mikroalglerin suyu süzülmüş hali, bir sonraki işleme aşamasına hazır hale getirilmiş durumda.

Haflidason tatmamı öneriyor, ilk başta tereddüt etsem de tadına bakıyorum ve bu karışımın dokusunu Tofu ile karşılaştırıyorum. “Kesinlikle kimseye yeşil bir bulamayı yemesini önermiyoruz,” şeklinde şakalaşıyor.

Vaxa, bu ürünleri işleyerek günlük gıdalara entegre ediyor. Örneğin, Reykjavik’teki bir fırında sprilunalı ekmek üretilirken, bir spor salonunda besin takviyeleri içinde kullanılmakta.

Haflidason son olarak, “Tükettiğiniz şeyleri değiştirmek istemiyoruz; sadece yediğiniz gıdaların besin değerini artırıyoruz” diyor.

“`

Related Posts

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Dünyanın en büyük varlık fonunda ‘savaş’ tartışması: 1,8 trilyon dolarlık fon savunmaya yatırım yapacak mı?

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç’in 1,8 trilyon dolarlık devlet fonunun savunma devlerine yatırım yapması için kuralların gevşetilmesi gündemde. Muhalefet ve Merkez Bankası destek verirken, etik kurallar ve hükümet direnci tartışmaları körüklüyor.

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Emekli bayram ikramiyesi ödeme takvimi netleşiyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala emeklilerin gözü bayram ikramiyesi ödemelerine çevrildi. Yapılan zamla birlikte emekli ikramiyesi 4 bin TL’ye yükseltilmişti. Peki, ödemeler ne zaman yapılacak? İşte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini ilgilendiren tüm detaylar…

Bu da tarımın yapay zekası: AgroTech AI! Çiftçi bitkinin fotoğrafı atıp bilgi alacak

Yapay zekaya ilişkin her gün yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Bu kez yapay zeka tarıma hizmet edecek. Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş., Kamu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bildirimde yeni bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Şirketin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir