Uzaylılar, Dünya ile iletişim kurmaya mı çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, uzak bir antik galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” (Hızlı Radyo Patlamaları – FRB) olarak da bilinen gizemli bir sinyal keşfetti.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞI VARLIKLAR MI İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, derin uzaydan gelen bu yoğun radyo dalgası patlamalarının, Dünya ile iletişim kurmaya çalışan uzaylılar olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara deliklerden veya çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyorlar.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama üreten bir FRB keşfettiler. Bu patlamalar yalnızca birkaç milisaniye sürdü. Bu sinyalin benzersiz kılan şey ise, artık yıldız üretmeyen “ölü” bir galaksiye kadar izlenebilmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR İZLENDİ

Bu keşif öncesinde, bilim insanları FRB’lerin sadece hala yıldız üreten genç galaksilerden geldiğini düşünüyordu. Ancak ekip, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar takip etti. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksiyi inceleyerek, onun son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Fersahlar içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, bir anda, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üreten kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının ne tarafından oluşturulduğu hala bilinmemekle beraber, genellikle uzak galaksilerdeki ölen yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB tespit ettiler, ancak bunların yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edilebildi.

Related Posts

TeleMessage hacklendi: ABD’de hükümet kırmızı alarma geçti

ABD hükümeti yetkilileri ve şirketlerine ait önemli veriler, TeleMessage isimli uygulamanın siber saldırıya uğramasıyla sızdı. TeleMessage, Signal, Telegram ve WhatsApp gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarının modifiye edilmiş versiyonlarını …

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …

Yapay zeka, suçları gerçekleşmeden önce tespit edebilir mi?

Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir adımla New York, metro platformlarında potansiyel suçları henüz gerçekleşmeden yapay zeka ile tespit etmeye hazırlanıyor. Geliştirilen sistemin başarıya ulaşması durumunda kent genelinde daha geniş uygulamalara geçilmesi gündemde.

Google’dan yeni yapay zekâ uygulaması: NotebookLM çok yakında mobilde

Google, yapay zekâ destekli araştırma uygulaması NotebookLM’yi Android ve iOS için ön siparişe açtı. 20 Mayıs’ta Google I/O 2025’te tanıtılması beklenen uygulama, belgeleri özetleyip podcast bile üretebiliyor.

TP-Link’e güvensiz ürün yasağı: Ticaret Bakanlığı duyurdu

Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği kapsamında yapılan denetimler sonucu, toplam beş ürünün toplatılması kararlaştırıldı. Bunlardan dördü telefon modeli olurken, biri TP-Link’in alt markası Mercusys’in “AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System” adlı ağ …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir