Ticaret Bakanlığı: Fuar alanı yapım harcamaları prefinansman kapsamına alındı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, 25 Kasım 2024 tarihinde, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) ve İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) ile imzalanan protokol kapsamında ihracatçılarımıza Eximbank tarafından prefinansman imkanı tanınması ve İhracatı Geliştirme A.Ş. tarafından teminat sağlanmasına yönelik bu protokol ile fuar alanı yapım projelerinde yapılan harcamalar prefinansman kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda, ‘fuar alanı yapım desteği’ için onay alan firmalarımız finansman ve teminat olanaklarından faydalanarak, Türkiye’de düzenlenen uluslararası fuarlar için niteliğin artması ve geniş katılımcı kapasitesine sahip fuar alanları oluşturulması, sektörün ihracata katkısının artırılması ve uluslararası rekabette öne çıkarılması hedeflenmiştir” denildi.

Fuarcılık sektörünün ülke ekonomisine rekor bir katkı sağladığı belirtilerek, “Uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre 2024 yılı Ocak-Kasım dönemi ‘diğer iş hizmetleri’ ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk artışla 5,1 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı zaman da TOBB tarafından yayınlanan geçici verilere göre, 2024 yılında ülkemizde düzenlenen fuarlara yaklaşık 22 bin yabancı katılımcı ve 900 bin yabancı ziyaretçi iştirak etmiştir” ifadelerine yer verildi.

”TÜRKİYE, FUAR ALANLARI BÜYÜKLÜĞÜNDE DÜNYADA 10’UNCU”

Türkiye’nin, fuar alanları bakımından 2024 yıl sonu itibarıyla, yaklaşık 767 bin metrekare kapasiteye ulaştığı aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

“Bu kapasite dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7’sini oluşturmakta ve bu oran Türkiye’yi küresel sıralamada 10’uncu sıraya taşımaktadır. Avrupa kıtasında ise Türkiye, fuar alanlarının yüzde 4,5’ine ev sahipliği yaparak, fuar alanı kapasitesi bakımından 6’ncı sırada yer almaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak, yeni fuar alanlarının yapımı ve mevcut fuar alanlarının kapasitesinin artırılmasının fuarcılık sektörünün gelişimi açısından büyük önem taşıdığının bilinciyle hareket ederken, bakanlığımızın koordinasyonunda gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ‘yeni fuar alanlarının geliştirilmesi konusunda kamu-özel iş birliği çerçevesinde alternatif modellerin geliştirilmesi’ eylemi kapsamında 2024 yılı sonunda önemli bir rapora imza atılmıştır.

Çalışma kapsamında, dünyada fuar alanı yapımında alternatif modeller araştırılarak, örnek ülke uygulamaları incelenmiş ve ülkemiz özelinde model önerileri geliştirilmiştir. Fuarcılık sektörü çalışmalarımız kapsamında, 5 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe giren ‘Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge’ ile birlikte yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklerin sağlıklı bir şekilde işlemesi sağlanmış olup, yurt dışında düzenlenen ticari etkinlikler belirli kural ve şartlara bağlanmış ve etkinliklerin denetimi standartlaştırılmıştır.

Bu kapsamda, yurt dışı etkinlik organizasyonu düzenlemek üzere 18 organizatör yetkilendirilerek, ilgili mevzuat kapsamında 2024 yılında hizmet sektörlerine yönelik 27 adet yurt dışı etkinlik organizasyonunu düzenlenmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, önemli bir büyüme potansiyeli barındıran fuarcılık sektörüne yatırımlar yapmaya önümüzdeki dönemde de devam edecek olup, ülkemizin bu alanda hem tanıtımının en iyi şekilde yapılması hem de ülke ekonomimize katkısının en üst seviyede gerçekleşmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Related Posts

TCMB Başkanı ‘3 farkla kazandık’ demişti: Merkez Bankası rezervleri erimeye devam ediyor!

Merkez Bankası’nın döviz ve altın rezervlerindeki gerileme sürüyor. Son haftalardaki düşüş ekonomik dengelere yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi.

Dünyanın en mutlu 20 şehri açıklandı: Türkiye yine şaşırtmadı

‘Mutlu Şehir Endeksi’nde, şehirlerin yönetişim, sivil katılım, ekonomi, sağlık, çevre ve ulaşım gibi alanlardaki performanslarının değerlendirildiği bildirildi. Endekse göre; Kopenhag kültür, yönetişim ve ekonomik faaliyetlerin canlı bir merkezi …

Uluslararası uzmanlardan AB’nin Rus enerjisi kararına kritik bakış:

Avrupa Komisyonu’nun iddialı yeni stratejisi, 2027 yılına kadar kıtaya yapılan karlı Rus doğalgaz satışlarını sona erdirmeyi, gaz şirketlerini Moskova ile olan sözleşmelerini feshetmeye zorlamayı ve Rus petrolüne ve nükleer yakıtına olan …

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomiye ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan burada milletvekillerinin de sorularını yanıtladı. Vekiller Karahan’a Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından …