İzmir Limanı Araplar’a satılamadı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Alsancak Limanı’nın satışıyla ilgili Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yürütülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Bloomberg’e konuşan Uraloğlu, “Hedefimiz, İzmir Limanı’na bir ortak alarak sermaye yatırımıyla geliştirmekti. Bu doğrultuda Körfez ülkelerinden bir yatırımcıyla uzun süreli müzakereler yürütüldü. Ancak herhangi bir mutabakat veya anlaşma sağlanamadı” ifadelerini kullandı.

YABANCI YATIRIMCIYLA GÖRÜŞME YOK

Görüşmelerin neden olumsuz sonuçlandığına ilişkin detay vermeyen Uraloğlu, “Ülkemizin çıkarları, limanın geleceğine dair beklentilerimiz ve yatırımcının talepleri masaya yatırıldı. Ancak bir mutabakat sağlanamayınca görüşmeler sonlandırıldı. Şu an için yabancı bir yatırımcıyla, Körfez ülkeleri dahil, herhangi bir görüşme söz konusu değil” dedi.

ÖZELLEŞTİRME ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ

İzmir Limanı, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiş olup hâlâ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletiliyor. 1959 yılında hizmete giren liman, yıllık 3.667 gemi kapasitesi ve 1 milyon 165 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Limanın özelleştirilmesine yönelik ilk girişim 2004 yılında başlamış, 2007’de düzenlenen ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-EİB ortak girişim grubu vermişti. Ancak açılan davalar ve yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle süreç tamamlanamamıştı. O tarihten bu yana İzmir Limanı’nın özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir sonuç alınamadı.

Türkiye ve BAE arasında 2023’te imzalanan 50,7 milyar dolarlık yatırım anlaşmasının ardından İzmir Limanı için yürütülen görüşmeler de bu kapsamda başlamıştı. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalması, limanın geleceğiyle ilgili alternatif yatırım modellerinin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

Related Posts

Gözler gram altındaydı, bakın nisanda en çok hangisi kazandırdı?

TÜİK nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı. Açıklanan verilere göre en yüksek kazandıran yatırım aracı külçe altın olurken, en çok kaybettiren yatırım aracı ise BIST 100 endeksi oldu. Yapılan …

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a hakaret: Hiçbir fikri olmayan bir aptal

Trump’tan Fed Başkanı Powell’a hakaret: Hiçbir fikri olmayan bir aptal

Piyasalarda gün ortası – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,59 değer kazanarak 9.218,61 puana yükseldi. İstanbul serbest piyasada dolar 38,6340 liradan, euro 43,7320 liradan satılıyor

Tayvan’da ticari veriler beklentilerini solladı

Tayvan’ın ithalatı Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 41,5 milyar dolara yükseldi. Mart ayında kaydedilen yüzde 28,8’lik artışa kıyasla daha hızlı bir yükseliş gözlemlenirken, piyasanın yüzde 18,9’luk beklentisi de açık ara …

AKP’li vekilden döviz yasağı önerisi: ‘Ekonomist değilim ama…’

AKP’li İsmail Güneş, dövize yönelik yasak önerisini Merkez Bankası Başkanı’na sundu. Güneş, döviz alımını sadece ihracat ve ithalat yapanlara sınırlayarak çözüm önerdi.

Son sağlık siyasetinin komplikasyonu: Tıp eğitiminin yaşadığı kriz

Siyasette sorunları çözmek için ortaya koyduğunuz çözümlerin başka sorunlara yol açabileceğini öngörmek ayrı bir siyasi meziyettir. Sorun üretmek toplumun tabiatındandır ve siyaset bu sorunların çözümünün her şeyden önce teşhisi sonra sağlıklı bir tedavisi için vardır. Bazen uyguladığınız çözüm veya tedavi yolunun komplikasyonları oluyor ve bu komplikasyonlara karşı da ilk uyguladığınız tedavi ile birlikte önleyici tedbirler de almak gerekiyor. Siyaset için burada kullandığımız terminolojinin tıp