İltihaplı romatizma hastaları oruç tutabilir mi?

Romatizmal Hastalıklar ve Oruç İlişkisi

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy, uzun açlık dönemlerinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunun bilimsel çalışmalarla desteklendiğini söyledi. Orucun kilo kaybı, insülin duyarlılığının artması, kolesterol ve kan basıncında azalma gibi faydalar sağladığını belirtti. Ayrıca, bazı nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebileceğini vurguladı. Romatoid artrit, sedef romatizması gibi romatizmal hastalıklarda orucun olumlu etkilere sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Romatizmanın Genel Özellikleri

Romatizmanın, eklem ve kasları etkileyen, ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve işlev kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren geniş bir hastalık grubu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Soy, “Bu hastalıklar sadece kas-iskelet sistemini değil, akciğer, böbrek, deri, göz, sinir sistemi gibi diğer organları da etkileyebilir. Romatizması olan hastalar, düzenli ilaç kullanımı ve tedaviye uyum sağlamak zorundadır. Romatizmal hastalıklar iltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrılır. İltihaplı romatizmalarda, vücutta bağışıklık sistemini uyararak iltihap mekanizmaları aktif hale gelir ve organ tutulumu görülebilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Soy, uzun süreli açlığın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekerek, “Oruç, romatoid artrit gibi iltihaplı romatizmal hastalıklarda geçici bir rahatlama sağlayabilir. Oruç sırasında iltihap göstergelerinde azalma ve oksidatif stres seviyesinde düşüş gibi olumlu etkilerin gözlemlenebildiğini” ifade etti.

İlaç Saatlerini İftar ve Sahur Saatlerine Göre Ayarlayın

Romatizmal hastalıkları olan bireylerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Soy, “Özellikle düzenli ilaç kullanan hastalar için ilaç saatlerinin iftar ve sahura göre ayarlanması büyük önem taşır. Örneğin, akşamları kullanılan ilaçlar iftarla, sabahları kullanılan ilaçlar ise sahurda alınabilir. Öğle saatlerinde alınması gereken ilaçlar varsa, hekimlerinden onay alarak iftar veya sahura kaydırabilirler. Ayrıca, yeterli sıvı alımının önemli olduğunu ve oruç tutmayı engelleyebilecek başka hastalıkların da göz önünde bulundurulması gerektiğini” belirtti.

Romatizmal hastalıkları olan bireylerin hekimleriyle görüşerek oruç tutup tutamayacaklarını belirlemeleri gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Soy, “Romatizmal hastalıklarda oruç, bazı hastalar için faydalı olabilir. Ancak, kalp hastalığı, diyabet gibi ek sağlık sorunları olan hastalar oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalıdır. İlaç düzenlemesi ve bireysel sağlık durumu göz önünde bulundurulmalı. Sağlıklı bir ramazan geçirmek için beslenme düzenine dikkat edilmeli, doktor tavsiyeleri ihmal edilmemelidir” açıklamasında bulundu.

Romatizmaların İlaç Dışı Tedavisinde Düzenli Egzersiz Önemli

Prof. Dr. Soy, “Alkol ve sigaranın bırakılması, fazla kiloların verilmesi, diş-dişeti sağlığının korunması, düzenli egzersiz yapılması hemen her türlü romatizmal hastalık için yararlı olacaktır. Ramazan döneminde de egzersizlerinizi aksatmayın. Aşırıya kaçmadan günlük egzersizlerinizi yapabilir, yarım saatlik düz zeminde yürüyüşlerle aktif kalabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil, tarçın, acı biber gibi baharatlar ile ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişleri tüketebilir, kırmızı et tüketimini azaltarak omega-3 içeren yağları arttırabilir, sebzeler ve tam tahıllara öncelik verebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.