Türkiye, 2028’de resmen Ay’a gidiyor: İlklere imza atılacak

Türkiye, 2028’de Ay’a Gitmeye Hazırlanıyor: İlklerine İmza Atacak!

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) liderliğinde gerçekleştirilen tarihi bir uluslararası işbirliğine resmi olarak adım attığı duyuruldu. ODTÜ tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’in Chang’e 8 görevi kapsamında 2028 yılında Ay’ın Güney Kutbu’na iki uzay aracı gönderilecek. Bu görevle birlikte Türkiye, Ay’a giderek önemli keşifler yapacak.

Çin, son zamanlarda Ay’a yönelik görevleriyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Ay’da en aktif ülke konumunda olan Çin, Ay’ın güney kutbunu keşfetmeyi ve gelecekteki Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) için kritik bilgiler toplamayı hedefliyor. Chang’e 8 görevine yönelik uluslararası işbirlikleri kapsamında çeşitli ülkelerde 10 farklı projenin seçildiği belirtiliyor.

Özellikle Türkiye, Pakistan, Rusya, Tayland, Güney Afrika ve Mısır gibi ülkelerin Chang’e 8 görevine dahil olduğu açıklandı. Türkiye ve Çin arasındaki uzay işbirliğinin daha da gelişeceğine dair sinyaller görülüyor.

ODTÜ, Ay’daki İlkleri Gururla Duyurdu

ODTÜ liderliğinde geliştirilen iki adet mikro keşif robotu olan CHERI (Challenging Environment Exploration Robot for Intelligence), Ay’ın yüzeyinde çalışacak ve değerli veriler toplayacak. Bu robotlar, yapay zeka teknolojisiyle desteklenerek keşiflerini gerçekleştirecekler.

İki rover, Chang’e 8 iniş aracından ardışık günlerde Ay’ın yüzeyine inecek. Biri inerken diğeri video kaydedecek ve bu durum daha önce gerçekleşmemiş bir olay olacak.

Bu tarihi görevle birlikte Türkiye, Ay’a keşif aracı gönderen altıncı ülke olacak. Aynı zamanda aynı anda iki rover gönderen ve Güney Kutbu’na rover indiren ilk ülke olma özelliğini de taşıyacak. ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil, “Milli Uzay Programı’nın öncelikli hedefleri doğrultusunda özgün bilgi üretiyor, kritik teknolojiler geliştiriyoruz. Türkiye’nin uzaydaki bilimsel varlığını güçlendirirken; bağımsız, yenilikçi ve uluslararası arenada rekabetçi bir uzay ekosistemi inşa etmek için kararlılıkla çalışıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Chang’e 8 Görevi ve ILRS

Chang’e 8’in ana hedefi, Ay’ın güney kutbunda yer alan Mons Mouton (Leibnitz Beta) civarındaki bir plato üzerine inmek olacak. Bu bölge, volkanik maddeler ve su buzları gibi materyalleri barındırmasıyla dikkat çekiyor. Bu keşifler, hem bilimsel hem de gelecekteki uzay görevleri için büyük önem taşıyor.

Chang’e 8 ve 2026’da gerçekleştirilecek Chang’e 7 misyonları, Çin’in planladığı Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) için önemli adımlar olacak. ILRS projesine 50 ülkeden katılım hedeflenirken, şu ana kadar 17 ülke ve uluslararası organizasyon bu projeye katılmayı kabul etti.

Related Posts

Türklere tek renk tarifesi tepki topladı: Otomotiv devinden açıklama

Tesla’nın Model Y’nin Türkiye’de sadece tek renk seçeneği ile satılması nedeniyle tepki yağdı. Konuya ilişkin Tesla açıklama yaptı.

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.

Şarj ederken dikkat: Piller hakkındaki şehir efsaneleri

Telefonlarımızdan fenerlerimize kadar hayatımızın her alanında pili kullanıyoruz. Ancak pek azımız pillerin nasıl çalıştığını biliyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bu nedenle yıllardır doğru sanılan bazı “pil efsaneleri” hâlâ yaygın. İşte doğru bilinen yanlışlar ve bilimin söylediği gerçekler…