Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları

Yaz sıcaklarında buz gibi bir dilim karpuza kim hayır diyebilir? Dikkat edilmezse bu ferahlatıcı lezzet, masum bir keyiften ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir. Karpuz tüketimindeki gizli tehlikeye dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabuğundaki Bakteriler İç Kısma Geçebilir

Prof. Dr. Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğuna dikkat çekerek, karpuzun taşıma sürecinde bakterilere maruz kalabileceğini söylüyor. Kabuğunun yıkanmadan kesilmesi durumunda, kabuktaki bakterilerin karpuzun iç kısmına bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Belirtiler Birkaç Saat İçinde Ortaya Çıkabilir

Prof. Dr. Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.

Piknikte Kesilen Karpuz 1 Saatte Tüketilmeli

Prof. Dr. Göral, piknik sofralarında kesilen karpuzun en fazla 1 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, karpuz tüketirken temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle karpuz kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini belirtiyor.

“Karpuzdan Korkmayın, Ama Kurallara Uyun”

Prof. Dr. Göral, karpuzun sağlık için faydalı bir meyve olduğunu vurgulayarak, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor. Karpuzdan korkulmaması, ancak hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.