Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mıdır?

Güne Bir Fincan Kahveyle Başlamak Sağlıklı mıdır?

İstanbul (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) Tıbbi Biyokimya Bölümünden Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, kahvenin sağlık üzerindeki etkilerini ve sabah kahvesi alışkanlığının avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirdi.

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biri olup birçok kişinin güne bir fincan kahve ile başladığını belirten Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Kahvenin bazı sağlık yararları olduğu gösterilmiş olsa da güne bir fincan kahve ile başlamanın sağlıklı olup olmadığı konusunda devam eden bir tartışma var” dedi.

Kahvenin Faydaları:

Kahve, zihinsel uyanıklığı artırabilen ve bilişsel performansı iyileştirmeye yardımcı olabilen kafein içerdiğini belirten Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Kafein ayrıca metabolizmayı hızlandırır, enerji seviyelerini artırır ve atletik performansı iyileştirir. Ayrıca, kahve antioksidanlar bakımından zengindir ve iltihabı azaltabilir, hücre hasarına karşı koruyabilir. Kahvenin başka sağlık yararları olabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Ancak, bu konudaki kanıtlar kesin olmadığı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

Kahvenin Dezavantajları:

Kahvenin potansiyel sağlık yararları olsa da bazı dezavantajlarının da olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Kahveyle ilgili en büyük endişelerden biri kafein içeriğidir. Fazla miktarda kafein tüketmek sinirlilik, kaygı ve uykusuzluk gibi yan etkilere yol açabilir. Ayrıca, kafein kalp atış hızında ve kan basıncında geçici artışa neden olabilir ve bu durum kardiyovasküler sorunu olanlar için problem teşkil edebilir” dedi.

Hassas Midesi Olan Kişiler İçin Aç Karnına Kahve İçmek Sorun:

Kahvenin asitli bir içecek olmasının mide ekşimesi ve asit reflü gibi sindirim sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Hassas midesi olan kişiler için aç karnına kahve içmek özellikle sorunlu olabilir” ifadesinde bulundu.

“Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mıdır?” sorusuna yanıt olarak Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin şunları söyledi, “Bu sorunun cevabı birkaç faktöre bağlıdır. Genel olarak, orta düzeyde kahve tüketimi (günde yaklaşık 3-5 fincan) çoğu insan için güvenlidir. Ancak hamileler, kardiyovasküler sorunu olanlar veya kafeine karşı hassasiyeti olanlar kahve tüketimlerine dikkat etmelidirler” dedi.

Kahveye Şeker veya Krema Eklemeyin!

Kahveye şeker veya krema ekleyerek fazladan kalori alınmasının ve kilo alımının önüne geçmek adına alternatifler denemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Farklı içerikler deneyerek kahve alışkanlığınıza sağlık katmak mümkündür. Kahve, olumsuz etkileri olmadığı sürece birçok kişi için sağlıklı bir seçenektir. Ancak kafein ve asit içeriği gibi dezavantajları unutmamak önemlidir. Güne bir fincan kahveyle başlama kararı kişisel tercihlere ve sağlık durumuna bağlıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Nefesi anında tazeleyen yöntem! Soğan ve sarımsaktan korkmayın

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!