Araç sürücüleri dikkat! Son gün geldi çattı: Ciddi yaptırımlar olabilir

UTTS Uygulaması – 30 Haziran 2025’e Kadar Süren Tanıma Birimi Zorunluluğu

Türkiye genelindeki araç sahipleri için önemli bir gelişme olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasında geri sayım başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen bu sistem, iş yeri araçları için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takma zorunluluğunun sona ereceği 30 Haziran 2025 tarihine kadar tanınmıştır. Bu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen vergi mükellefleri ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

UTTS, şirketlerin iş amaçlı araçları için alınan akaryakıtın araçlarla eşleştirilerek kaydedilmesini ve belge düzenlemesinin otomatikleştirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede akaryakıt fişleri elektronik olarak sisteme kaydedilerek beyan edilebilir hale gelir. UTTS, akaryakıt istasyonları ile entegre olarak çalışarak manuel plaka girişini ortadan kaldırmaktadır.

Araç bilgileri ödeme sırasında otomatik olarak sistemdeki Ödeme Kaydedici Cihaza (ÖKC) aktarılmaktadır. Bu sayede kesilen fişler hem teknik hem de hukuki açıdan geçerli olmaktadır.

UTTS Yetkililerinden Montajla İlgili Açıklama

Diyarbakır’daki UTTS yetkili bayi Mehmet Dal, sistemin işleyişi hakkında şunları ifade etti:

Dal, “Bu sistem yakıt kaçağını ve vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti Darphanesine başvurarak montaj kodunu alabilirler. Bu kodla Türkiye genelindeki yetkili montaj yerlerinde ücretsiz bir şekilde montaj işlemi gerçekleştirilebilir.” dedi.

“Montaj İşlemi Yalnızca 4 Dakika Sürmektedir”

UTTS yetkili montaj yerlerinde montaj için herhangi bir ücret talep edilmediğini belirten Dal, şu açıklamalarda bulundu:

“Eğer montaj için ücret talep eden biriyle karşılaşırsanız şikayette bulunabilirsiniz. Montaj işlemi yaklaşık 4 dakika sürmektedir ve Türkiye genelinde hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. 30 Haziran tarihine kadar bütün şirketler iş yerlerine ait araçlarını montaj için getirebilirler.”

Related Posts

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Yumurta fiyatlarında dikkat çeken düşüş! Nedeni belli oldu

Vatandaşın tükettiği temel gıdaların başında gelen yumurtada fiyat değişimi dikkat çekti. Özellikle Ramazan ayı sürecinde fahiş artışlar yaşansa da Ramazan’ın sonlanmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş hızlandı. Piyasada büyük boy olarak satılan yumurta fiyatları düşerken, küçük boy yumurtalarda ise fiyat artışı şaşırttı. Peki piyasada fiyatlar neden değişiyor? Konuyla ilgili merak edilenleri 2 uzman isim milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. İşte detaylar…