Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

İstanbul’da 23 Nisan Günü Yaşanan Deprem ve Deprem Terimleri

İstanbul’da 23 Nisan günü, merkez üssü Silivri açıkları olan 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından 200’den fazla artçı sarsıntı yaşandı. Halk arasında yaşanan endişe, deprem terimleri hakkındaki aramaların artmasına neden oldu. Özellikle “öncü deprem nedir” ve “artçı deprem nedir” soruları oldukça merak ediliyor.

Öncü deprem nedir?

Öncü depremler, aynı bölgede daha büyük depremlerden önce meydana gelen depremlerdir. Eğer öncü deprem, daha büyük bir depremle takip edilirse, bu depreme öncü deprem denir. Kısacası, öncü deprem, asıl büyük depremin öncesinde meydana gelen küçük sarsıntılardır.

Öncü deprem ya da “Foreshock”, büyük bir depremin habercisi olarak tanımlanabilir. Kandilli Rasathanesi’ne göre, öncü depremler genellikle büyük bir depremin oluşacağı fay hattında biriken gerilimi gösterir. Ancak önceden bir depremin öncü deprem mi yoksa bağımsız bir deprem mi olduğunu anlamak mümkün değildir.

Artçı deprem nedir?

Artçı depremler, daha büyük bir depremi takip eden günler veya yıllar boyunca aynı alanda meydana gelen küçük sarsıntılardır. Bu depremler, ana depremin yarattığı stresin boşalmasını tamamlamaya çalışır ve genellikle zamanla azalır.

Artçı depremler, ana depremin hemen ardından aynı genel alanda meydana gelir. Derin depremler için artçı depremin görülme olasılığı daha azdır. Ayrıca, büyük artçılar hasar görmüş binalar için tehlike oluşturabilir.

  • Doğu Anadolu Fayı Nedir?
  • Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
  • Richter Ölçeği Nedir?
  • Türkiye Deprem Tehlike Haritası Nasıl Kullanılır?

Related Posts

Türklere tek renk tarifesi tepki topladı: Otomotiv devinden açıklama

Tesla’nın Model Y’nin Türkiye’de sadece tek renk seçeneği ile satılması nedeniyle tepki yağdı. Konuya ilişkin Tesla açıklama yaptı.

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.

Şarj ederken dikkat: Piller hakkındaki şehir efsaneleri

Telefonlarımızdan fenerlerimize kadar hayatımızın her alanında pili kullanıyoruz. Ancak pek azımız pillerin nasıl çalıştığını biliyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bu nedenle yıllardır doğru sanılan bazı “pil efsaneleri” hâlâ yaygın. İşte doğru bilinen yanlışlar ve bilimin söylediği gerçekler…