Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

HIP 67522 b yıldızına olan yakınlığı nedeniyle sürekli yüksek enerjili parlamalar üreten yıldız, Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’nden (ASTRON) araştırmacı Ekaterina Ilin ve ekibinin Nature dergisinde yayımladığı bir çalışmaya göre keşfedildi.

HIP 67522 yıldızı, sadece 17 milyon yaşında olmasına rağmen Güneş’ten biraz daha büyük ve oldukça aktif. Yapılan gözlemler, gezegenin yıldızla beklenmedik bir şekilde etkileşim içinde olduğunu gösteriyor. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, TESS ve Avrupa Uzay Ajansı’nın CHEOPS teleskobu tarafından yapılan gözlemler sırasında 15’e yakın güçlü yıldız parlaması tespit edildi.

Ekibin yaptığı analize göre, HIP 67522 b gezegeni yıldızın manyetik alanlarında bir “kırbaç etkisi” yaratıyor. Bu durum, yıldızın manyetik alan çizgileri boyunca ilerleyen dalgaların büyük bir enerji patlamasına yol açmasına neden oluyor. Ancak patlamaların bir kısmı yeniden gezegene dönüyor.

Gezegenin atmosferini aşındıran güçlü radyasyon nedeniyle, HIP 67522 b’nin 100 milyon yıl içinde kütlesinin büyük bir kısmını kaybederek Neptün büyüklüğüne küçüleceği öngörülüyor. Bilim insanları, benzer “ölümüne yakın” gezegen sistemlerini tespit etmek için çalışmalarına devam ediyor.

Related Posts

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.

Çin’den 6G tabanlı elektronik savaş silahı

Çinli bilim insanları 6G teknolojisini kullanarak gelişmiş yeni bir silah ürettiklerini ve bu silahın gelişmiş savaş uçaklarını bile şaşırtarak iletişim sistemlerini bozabileceğini iddia ediyor.

Şarj ederken dikkat: Piller hakkındaki şehir efsaneleri

Telefonlarımızdan fenerlerimize kadar hayatımızın her alanında pili kullanıyoruz. Ancak pek azımız pillerin nasıl çalıştığını biliyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bu nedenle yıllardır doğru sanılan bazı “pil efsaneleri” hâlâ yaygın. İşte doğru bilinen yanlışlar ve bilimin söylediği gerçekler…

Borderlands 4 ön siparişe açıldı

Bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen Borderlands 4 için ön sipariş başladı.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.