Dünya’da oluşması milyonlara yıl sürmüştü… Ay’da 10 dakikada oluşmuş

Araştırmacılar, Ay’ın güney kutbu yakınlarında, uzak tarafında bulunan Schrödinger Krateri’nden yayılan iki büyük kanyonu inceledi. Vallis Schrödinger ve Vallis Planck adı verilen bu yapılar, Ay yüzeyinde Büyük Kanyon’a benzer çarpıcı jeolojik izler bırakıyor.

10 DAKİKADA OLUŞMUŞ OLABİLİR

Bilim insanları, Ay yüzeyinin fotoğraflarını analiz ederek bu vadilerin nasıl oluştuğunu anlamaya çalıştı. Elde edilen veriler, vadilerin devasa bir göktaşı çarpması sonucu oluştuğunu gösteriyor. Ancak bu çarpışma, Dünya’daki süreçlerden farklı olarak milyonlarca yıl değil, sadece 10 dakika içinde bu vadileri yaratmış olabilir.

Elde edilen verilere göre çarpışma, 130 küresel nükleer silah envanterine eşdeğer bir enerji açığa çıkardı. Çarpmanın asimetrik olduğu, yani etkilerin büyük kısmının Ay’ın güney kutbundan uzağa dağıldığı belirlendi.

Araştırmacılar, vadilerin oluşum sürecini anlamak için çarpmanın yaydığı malzemelerin hareketlerini geriye doğru modelledi. Sonuçlar, göktaşından fırlayan materyalin saatte yaklaşık 4 bin 600 km hızla Ay yüzeyine çarptığını gösterdi.

NASA’nın 2027’de gerçekleştirmeyi planladığı Artemis III görevi, Ay’ın güney kutbu bölgesine iniş yapacak. Astronotların tam olarak nereye ineceği kesinleşmese de bu araştırmalar, Schrödinger çarpmasının etkilerinin Artemis iniş noktalarına yayılmadığını ortaya koyuyor.

Bu da, astronotların Ay’ın daha derin ve eski minerallerine ulaşma şansı bulabileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar, Artemis ekibinin Ay yüzeyinde yapacağı incelemelerin, bu dev çarpışmanın zamanlaması ve etkileri hakkında yeni bilgiler sağlayacağını düşünüyor.

Schrödinger çarpışmasının 3.8 milyar yıl önce gerçekleştiği tahmin ediliyor. O dönemde Ay ve diğer gök cisimleri, çok daha fazla asteroid bombardımanına maruz kalıyordu.

Related Posts

TeleMessage hacklendi: ABD’de hükümet kırmızı alarma geçti

ABD hükümeti yetkilileri ve şirketlerine ait önemli veriler, TeleMessage isimli uygulamanın siber saldırıya uğramasıyla sızdı. TeleMessage, Signal, Telegram ve WhatsApp gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarının modifiye edilmiş versiyonlarını …

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …

Yapay zeka, suçları gerçekleşmeden önce tespit edebilir mi?

Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir adımla New York, metro platformlarında potansiyel suçları henüz gerçekleşmeden yapay zeka ile tespit etmeye hazırlanıyor. Geliştirilen sistemin başarıya ulaşması durumunda kent genelinde daha geniş uygulamalara geçilmesi gündemde.

Google’dan yeni yapay zekâ uygulaması: NotebookLM çok yakında mobilde

Google, yapay zekâ destekli araştırma uygulaması NotebookLM’yi Android ve iOS için ön siparişe açtı. 20 Mayıs’ta Google I/O 2025’te tanıtılması beklenen uygulama, belgeleri özetleyip podcast bile üretebiliyor.

TP-Link’e güvensiz ürün yasağı: Ticaret Bakanlığı duyurdu

Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği kapsamında yapılan denetimler sonucu, toplam beş ürünün toplatılması kararlaştırıldı. Bunlardan dördü telefon modeli olurken, biri TP-Link’in alt markası Mercusys’in “AC1200 Whole Home Mesh Wi-Fi System” adlı ağ …

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir