Gaziantep’te İnşaat Sektörü Yerinde Dönüşümü Tartıştı

Gaziantep Ticaret Odası Üyeleri Yerinde Dönüşüm ve Kentsel Dönüşümü Ele Aldı

Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) inşaat sektöründe faaliyet gösteren 8 bin üyesini temsil eden 6 meslek komitesi, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm konularını görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıda sektörün beklentileri ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alındı.

İnşaat sektörü istişare toplantısı, Gaziantep Ticaret Odası “İnşaat Malzemecileri”, “Mimarlar – Mühendisler – Yapı Denetim Firmaları”, “Yapı İnşaat Uygulamaları – Beton – Metal ve Maden”, “Alt – Üst Yapı İşleri ve Kooperatifler”, “Tesisat ve Hafriyat Hizmetleri Meslek Komitesi” ve “İnşaat Müteahhitleri” Meslek Komiteleri üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

GTO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özgözükara, toplantıda ele alınan konular hakkında yaptığı açıklamada, yerinde dönüşüm uygulamalarının kentsel dönüşüm süreçlerine uyarlanmasının önemine vurgu yaparak depreme dayanıklı kentlerin oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtti.

“Yerinde dönüşüm, ekonomik canlılığı da beraberinde getiriyor.”

Özgözükara, toplantıda özellikle GTO Yapı İnşaat Uygulamaları – Beton – Metal ve Maden Meslek Komitesi tarafından gündeme getirilen kentsel dönüşüm konusunun ele alındığını belirterek, “Devletimizin yerinde dönüşüm kanunu ve belediyelerimizin aldığı kararlarla hayata geçirilen uygulamalar, 6 Şubat depreminin ardından yıkılan, orta ve ağır hasarlı binaların dönüşüm sürecini hızlandırdı. Bu süreçte Bakanlığımıza ve belediyelerimize gönülden teşekkür ediyoruz. Yerinde dönüşüm, yalnızca yapı stokumuzu depreme dayanıklı hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda inşaat ve imalat sektörlerinde ekonomik durgunluğun aşılmasına da büyük katkı sağladı. Bugün hala bu uygulamanın sağladığı olumlu etkileri görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Talebimiz karşılık bulursa yapı stokumuz hızla yenilenecek”

GTO inşaat sektörü meslek komitelerinin yaptığı toplantıda, yerinde dönüşüm desteklerinin 30 Haziran 2025’te sona erecek olmasının da gündeme geldiğini belirten Özgözükara, “Yerinde dönüşüm desteğinden faydalanmak isteyenlerin 30 Haziran 2025’e kadar yapım ruhsatı alması gerekiyor. Ancak bu sürenin uzatılması, hem yapı sahiplerinin mağduriyet yaşamaması hem de sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Bununla birlikte, yerinde dönüşüm projelerinde olduğu gibi kentsel dönüşüm sürecini de hızlandıracak adımların atılması gerekiyor. Gaziantep’teki inşaat sektörü temsilcilerinin, yani 8 bin üyemizin en büyük beklentisi bu yönde. Çünkü bu adımlar, depreme dayanıksız yapı stokunun güncel standartlara uygun hale gelmesini sağlayacak ve aynı zamanda sektöre ekonomik canlılık kazandıracaktır” dedi.

Özgözükara, Gaziantep Ticaret Odası olarak bu sürece katkı sağlamaya hazır olduklarını belirterek, imar durumu farklılık gösteren bölgeler için ayrı eylem planlarının oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “İmarsız bölgeler ve imarlı bölgeler için ayrı ayrı eylem planları geliştirilmeli ve dönüşüm süreci hızlandırılmalı. Bu konuda tüm paydaşlarla iş birliği içinde hareket etmeye, sektörel çözüm önerileri sunmaya ve süreci desteklemeye hazırız. Başta belediyelerimiz olmak üzere, bu sürece katkı sağlayacak tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak Türkiye’ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm başarısına imza atacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu. – GAZİANTEP

Related Posts

CHP’li vekil herkesin merak ettiği soruyu bakana sordu: ‘Yaptırım uygulanmış mıdır?’

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, İzmir’deki yangınları Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Alp, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Valilikten ‘sakin olun’ uyarısı: Şehirde 60 saniye boyunca aralıksız sirenler çalacak!

Kocaeli Valiliği, bugün saat 15.00’te il genelinde ikaz ve alarm sisteminin testinin yapılacağını duyurdu. Vatandaşların endişeye kapılmamaları uyarısında bulunuldu.

Orta Doğu’da mülteciler STK’larla ayakta duruyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki mülteci krizleri, dünya genelinde en önemli insani sorunların başında geliyor. 2025 yılı başı itibarıyla bölgede yaklaşık 17 milyon kişinin yerinden edilmiş veya vatansız durumda olduğu tahmin ediliyor. Bu durum …

BM Gıda ve Tarım Örgütü: Gazze Şeridi’nin sadece yüzde 4,6’sında tarıma elverişli toprak kaldı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), İsrail soykırım savaşının abluka altındaki Gazze Şeridi’nde tarımı ortadan kaldırdığını ve kentin yalnızca yüzde 4,6’lık bir kısmında tarıma elverişli bir toprak bıraktığını duyurdu.

Ümit Özdağ’dan Saraçhane Mitingi açıklaması: Katılmama kararının gerekçelerini sıraladı

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. gününde düzenlenecek Saraçhane Mitingi’ne neden katılmayacaklarını açıkladı. Özdağ, “provokasyon riski” ve “CHP’den davet gelmemesi” gibi nedenleri gerekçe gösterdi.

Hatay ateş çemberinde: Yangın evlere sıçradı, tahliyeler başladı

Hatay’da orman yangını nedeniyle göz gözü görmüyor. İki gündür yangınlarla mücadele devam ederken yangın evlere sıçradı, Alahan tahliye ediliyor.