“HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlıyor”

HPV Aşısı ile Serviks Kanserinden Korunmak Mümkün

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı (serviks) kanserinde erken tespitin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Doğan, “Bu kanserin birinci önlemi, HPV aşısıdır. Özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlayan bu aşının 45 yaşına kadar uygulanması önerilmektedir” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen 4. kanser türü olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2.150 kadında bu kanser türüne rastlandığını belirtti.

HPV virüsünün genital siğillere sebep olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Doğan, virüsün ayrıca rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi ciddi kanser türlerine yol açabileceğine dikkat çekti. Erken tespitin ve koruyucu önlemlerin önemine değinen Doğan, “Rahim ağzı kanseri ölümcül olabilir. Bu nedenle aile sağlığı birimlerinde veya KETEM birimlerinde düzenli taramalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Başlanmalı”

HPV virüsünün vücuda bulaşması durumunda ciltte siğillere neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, aşının önemli bir koruyucu tedbir olduğunu söyledi. Doğan, “HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlamaktadır. Ayrıca aşının cinsel yaşam öncesinde uygulanması, hastalıktan korunmada üstün bir başarı sağlamaktadır.” dedi.

HPV aşısının erken yaşlarda başlanmasının önemine vurgu yapan Doğan, hastalığın geç tespit edilmesi durumunda ciddi sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade etti. Aşının yanı sıra düzenli taramaların da önemli olduğunu belirten Doğan, kadınların belirli periyotlarla sağlık kuruluşlarına başvurarak kontrol olmaları gerektiğini belirtti. (DHA)

 

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
 
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
 
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi
 
 

 

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.