İltihaplı romatizma hastaları oruç tutabilir mi?

Romatizmal Hastalıklar ve Oruç İlişkisi

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy, uzun açlık dönemlerinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunun bilimsel çalışmalarla desteklendiğini söyledi. Orucun kilo kaybı, insülin duyarlılığının artması, kolesterol ve kan basıncında azalma gibi faydalar sağladığını belirtti. Ayrıca, bazı nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebileceğini vurguladı. Romatoid artrit, sedef romatizması gibi romatizmal hastalıklarda orucun olumlu etkilere sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Romatizmanın Genel Özellikleri

Romatizmanın, eklem ve kasları etkileyen, ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve işlev kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren geniş bir hastalık grubu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Soy, “Bu hastalıklar sadece kas-iskelet sistemini değil, akciğer, böbrek, deri, göz, sinir sistemi gibi diğer organları da etkileyebilir. Romatizması olan hastalar, düzenli ilaç kullanımı ve tedaviye uyum sağlamak zorundadır. Romatizmal hastalıklar iltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrılır. İltihaplı romatizmalarda, vücutta bağışıklık sistemini uyararak iltihap mekanizmaları aktif hale gelir ve organ tutulumu görülebilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Soy, uzun süreli açlığın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekerek, “Oruç, romatoid artrit gibi iltihaplı romatizmal hastalıklarda geçici bir rahatlama sağlayabilir. Oruç sırasında iltihap göstergelerinde azalma ve oksidatif stres seviyesinde düşüş gibi olumlu etkilerin gözlemlenebildiğini” ifade etti.

İlaç Saatlerini İftar ve Sahur Saatlerine Göre Ayarlayın

Romatizmal hastalıkları olan bireylerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Soy, “Özellikle düzenli ilaç kullanan hastalar için ilaç saatlerinin iftar ve sahura göre ayarlanması büyük önem taşır. Örneğin, akşamları kullanılan ilaçlar iftarla, sabahları kullanılan ilaçlar ise sahurda alınabilir. Öğle saatlerinde alınması gereken ilaçlar varsa, hekimlerinden onay alarak iftar veya sahura kaydırabilirler. Ayrıca, yeterli sıvı alımının önemli olduğunu ve oruç tutmayı engelleyebilecek başka hastalıkların da göz önünde bulundurulması gerektiğini” belirtti.

Romatizmal hastalıkları olan bireylerin hekimleriyle görüşerek oruç tutup tutamayacaklarını belirlemeleri gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Soy, “Romatizmal hastalıklarda oruç, bazı hastalar için faydalı olabilir. Ancak, kalp hastalığı, diyabet gibi ek sağlık sorunları olan hastalar oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalıdır. İlaç düzenlemesi ve bireysel sağlık durumu göz önünde bulundurulmalı. Sağlıklı bir ramazan geçirmek için beslenme düzenine dikkat edilmeli, doktor tavsiyeleri ihmal edilmemelidir” açıklamasında bulundu.

Romatizmaların İlaç Dışı Tedavisinde Düzenli Egzersiz Önemli

Prof. Dr. Soy, “Alkol ve sigaranın bırakılması, fazla kiloların verilmesi, diş-dişeti sağlığının korunması, düzenli egzersiz yapılması hemen her türlü romatizmal hastalık için yararlı olacaktır. Ramazan döneminde de egzersizlerinizi aksatmayın. Aşırıya kaçmadan günlük egzersizlerinizi yapabilir, yarım saatlik düz zeminde yürüyüşlerle aktif kalabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil, tarçın, acı biber gibi baharatlar ile ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişleri tüketebilir, kırmızı et tüketimini azaltarak omega-3 içeren yağları arttırabilir, sebzeler ve tam tahıllara öncelik verebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Related Posts

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

ÖSYM Açıkladı Sağlık Bakanlığı Personel Alacak

ÖSYM sayfasından paylaşılan duyuruda, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ile Sağlık Bakanlığı’nın personel alımı yapacağı bildirildi. 

Kanal İstanbul gibi ‘çılgın’ projeler sağlık sorunlarına da neden oluyor: ‘Kentin ısısını artırıyor’

Kanal İstanbul gibi projelerin kentlerde beton yoğunluğunun artmasına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Köktürk, “Kirli hava ve artan sıcaklıklar sağlığımızı tehdit ediyor” diye konuştu.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.