İzmir Limanı Araplar’a satılamadı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Alsancak Limanı’nın satışıyla ilgili Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yürütülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Bloomberg’e konuşan Uraloğlu, “Hedefimiz, İzmir Limanı’na bir ortak alarak sermaye yatırımıyla geliştirmekti. Bu doğrultuda Körfez ülkelerinden bir yatırımcıyla uzun süreli müzakereler yürütüldü. Ancak herhangi bir mutabakat veya anlaşma sağlanamadı” ifadelerini kullandı.

YABANCI YATIRIMCIYLA GÖRÜŞME YOK

Görüşmelerin neden olumsuz sonuçlandığına ilişkin detay vermeyen Uraloğlu, “Ülkemizin çıkarları, limanın geleceğine dair beklentilerimiz ve yatırımcının talepleri masaya yatırıldı. Ancak bir mutabakat sağlanamayınca görüşmeler sonlandırıldı. Şu an için yabancı bir yatırımcıyla, Körfez ülkeleri dahil, herhangi bir görüşme söz konusu değil” dedi.

ÖZELLEŞTİRME ÇABALARI SONUÇ VERMEDİ

İzmir Limanı, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiş olup hâlâ Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletiliyor. 1959 yılında hizmete giren liman, yıllık 3.667 gemi kapasitesi ve 1 milyon 165 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Limanın özelleştirilmesine yönelik ilk girişim 2004 yılında başlamış, 2007’de düzenlenen ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 275 milyon dolarla Global-Hutchison-EİB ortak girişim grubu vermişti. Ancak açılan davalar ve yürütmeyi durdurma kararları nedeniyle süreç tamamlanamamıştı. O tarihten bu yana İzmir Limanı’nın özelleştirilmesiyle ilgili herhangi bir sonuç alınamadı.

Türkiye ve BAE arasında 2023’te imzalanan 50,7 milyar dolarlık yatırım anlaşmasının ardından İzmir Limanı için yürütülen görüşmeler de bu kapsamda başlamıştı. Ancak müzakerelerin sonuçsuz kalması, limanın geleceğiyle ilgili alternatif yatırım modellerinin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

Related Posts

Nadir elementte kritik bekleyiş

Çin ile ABD arasındaki ticaret gerilimi sonucunda Çin, nadir toprak elementleri ihracatına kısıtlama getirdi. MR görüntüleme, nükleer reaktör kontrol çubukları, elektrikli araçlarda yüksek performanslı motor üretimi gibi alanlarda kullanılan elementlerde uzun bekleme süreleri ortaya çıktı.

Fed faiz kararı öncesi piyasalar tedirgin: Jeopolitik riskler öne çıktı

Fed’in faiz kararı öncesi küresel piyasalarda gerginlik hakim. Ortadoğu’daki çatışmalar ve artan enerji fiyatları, yatırımcıları temkinli davranmaya zorluyor. Piyasalar Fed Başkanı’nın açıklamalarına odaklandı.

Dev bankadan şaşırtan altın tahmini: ‘2025’in sonlarında…’

Citi, altın fiyatları için hem kısa hem de uzun vadeli hedeflerini aşağı yönlü güncelledi. Banka, yatırım talebindeki azalma ve küresel büyümedeki toparlanma nedeniyle ons altının 2025 sonunda veya 2026 başında 3000 doların altına gerileyebileceğini öngörüyor.

Enflasyon anketi açıklandı: Emekli ve memur temmuzda ne kadar zam alacak?

Milyonlarca memur, emekli ve memur emeklisi gözünü 3 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyon verisine çevirdi. Bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’inde (PKA), enflasyon tahminleri de yer …

Suudi AviLease’ten Airbus’a 40 uçaklık dev sipariş

Paris Air Show’da imzalanan anlaşmayla AviLease, Airbus’tan 10 adet A350F kargo uçağı ve 30 adet A320neo siparişi verdi.

Merkez Bankası anketiyle değişti: 6 aylık enflasyon farkı hesaplandı, memur ve emekli zammı için yeni oran ortaya çıktı

Temmuz ayında milyonlarca memur ve emekli için yapılacak maaş zammı netleşmeye başladı. 5 aylık enflasyon farkı sonrası gözler haziran verilerine çevrilmişti. Merkez Bankası anketine göre tahmini enflasyonla birlikte 6 aylık fark belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 16.95, memurlar ise yüzde 15.84 zam alacak.