Kanatları pembe parlıyor… Gizli bir mesaj mı taşıyorlar?

Kuş Kanatlarındaki Pembe Parıltının Sırrı: Evrimsel Bir Avantaj Mı?

Northern Michigan Üniversitesi ve Whitefish Bird Point Gözlemevi’nden ornitolog Emily Griffith ve ekibi, 2020 baharında Michigan’ın Yukarı Yarımadası’nda göç eden 99 uzun kulaklı puhunun iç kanat tüylerini inceledi. Amaçları, bu kuşların kanatlarındaki farklı tonlardaki florasan pembeliği kataloglamak ve bu gizemli parıltının ne anlatmak istediğini anlamaktı.

İnsan gözüyle görünmeyen bu pembe ışıltı, “porfirin” adlı ışığa duyarlı pigmentlerden kaynaklanıyor. Bu pigmentler UV ışığı altında parlarken, baykuşlar ve UV spektrumunu görebilen diğer kuşlar için doğrudan görünür durumda.

Griffith’e göre bu gizli parıltı, kuşların kendi türleri arasında mesajlaşmasını sağlarken, başlıca avları olan kemirgenler gibi memeliler tarafından fark edilmemelerini sağlıyor olabilir. Bu da evrimsel olarak avantajlı bir iletişim yöntemi.

Araştırmalar ayrıca bu pigmentlerin güneş ışığına maruz kaldıkça bozulduğunu ve yaşlı tüylerde pigmentlerin solduğunu gösteriyor. Bu durum, kuşların tüylerindeki pigment miktarının yaş, sağlık ve cinsiyet hakkında ipuçları verdiğini düşündürüyor.

Nitekim Griffith’in ekibi, yaşlı kuşların ve koyu renkli (genellikle dişi) bireylerin tüylerinde daha yüksek oranda porfirin pigmenti buldu. İlginç bir şekilde, açık renkli erkeklerde bu parlaklık daha azdı. Ancak genç kuşlarda ağırlık arttıkça pigment oranı da artıyordu. Bu da florasan parıltının kuşun sağlığı hakkında “dürüst bir sinyal” olabileceği fikrini destekliyor.

Araştırmacılar, bu pigmentlerin özellikle erkek kuşların dişileri etkilemeye çalıştığı kur yapma uçuşlarında görünür olduğunu ve cinsel seçilimde rol oynayabileceğini düşünüyor. Yine de bu açıklama, neden dişi kuşların pigment oranının daha yüksek olduğu sorusunu yanıtlamıyor.

Alternatif bir hipoteze göre, bu florasan pigmentler dişilerin tüylerinde ısıyı yansıtma görevi üstleniyor olabilir. Aynı pigment türü yumurta kabuklarında da ısı düzenleme işlevi görüyor. Dişilerin kuluçkaya yatarken ısı kaybını azaltması açısından bu özellik avantaj sağlayabilir.

Bu çalışma, The Wilson Journal of Ornithology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

iPhone 17 serisi için bir iyi bir de kötü haber!

Apple, yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Lansman tarihi yaklaşırken seriye ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Son paylaşılan raporlar iPhone 17 ailesinin bellek kapasiteleriyle …

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Epic Games’in yeni ücretsiz oyunu belli oldu: Peki haftaya ne var?

Steam‘e oranla halen uygun fiyat politikası ve ücretsiz oyunlarla ilgi çeken Epic Games Store, şu ana kadar çok sayıda kullanıcıyı platformuna çekmeyi başardı. Günümüzde ise, her hafta bir ya da iki farklı oyunu kullanıcılara ücretsiz olarak …

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

YouTube, video oynatıcısının tasarımını yenileyecek!

YouTube, 10 yıl sonra video oynatıcısında kapsamlı bir tasarım değişikliğine gidiyor. Dünyanın en büyük video paylaşım platformu, web sürümü için yeni video oynatıcısını devreye almaya başladı. Şu anda sınırlı sayıda kullanıcının test ettiği tasarım …

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir