‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de Malta Eriği Hasadı Başladı: Verim Düşüşü Yaşanıyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Mersin’de, “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği (yenidünya) hasadı açıkta başladı. Ancak zirai don nedeniyle verim yüzde 50 oranında düşerken, meyveler kaliteye göre 50 ile 90 TL arasında satılıyor.

Mersin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yer tutuyor. Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte, açıkta yetişen çilek, dut, kayısı ve yenidünya gibi ürünlerin hasadı başladı. Özellikle Tarsus ve Erdemli ilçelerinde üretimi yoğun olan yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaşarak sararmaya başladı. Hasat işlemi, özenle gerçekleştirilen toplama ve kaliteye göre ayrım sonrası ürünlerin hale gönderilmesiyle devam ediyor. Bu yıl zirai don nedeniyle yaşanan kayıp, meyve başına yüzde 50 civarında bir verim düşüşüne yol açtı. Kaliteli meyveler 90 TL’ye kadar alıcı bulurken, ikinci kalite olanlar 50 ile 60 TL arasında satılıyor. Yenidünya meyvesi, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Mersin’de Yenidünya Üretimi Önemli Ekonomik Kazanç Sağlıyor

Mersin, Türkiye’nin en büyük yeni dünya üretim alanına sahip şehirlerden biri. Ülkede üretilen Malta eriğinin yüzde 72’si, yaklaşık 4 bin 800 dekarlık alanda Mersin’den elde ediliyor. Yenidünya üretimi, üreticilerine ciddi bir ekonomik kazanç sağlıyor. Tarsus ve Erdemli ilçelerinde ise üretim en yoğun şekilde gerçekleşiyor. Hasatta çalışan işçiler sabah erken saatlerde işbaşı yaparken, kalitesine göre ayırdıkları ürünleri paketleyip satışa sunuyor.

Üreticiler, açıkta hasat edilen ürünlerin kilogramını 60 ile 90 TL arasında satarken, örtü altındaki ürünler daha yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. Zirai don nedeniyle bu yılki rekolte düşük olsa da, örtü altındaki ürünlerin kaliteli olduğu ve bu ürünlerin fiyatlarının 100 ile 150 TL arasında değiştiği belirtiliyor.

Related Posts

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

TİGEM’in 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir