Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de Her 25 Kişiden Birinin Fenilketonüri Taşıyıcısı

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yaklaşık her 25 kişiden biri fenilketonüri (FKÜ) taşıyıcısıdır. Bu durum, Türkiye’nin beyin dokusunda hasara yol açabilen kalıtsal bir hastalık olan fenilketonürinin sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu göstermektedir.

Türkiye genelinde yaklaşık 6,200 canlı doğumda bir bebek fenilketonüri hastası olarak dünyaya gelmektedir ve her 25 kişiden birinin taşıyıcı olduğu belirtilmektedir. 1987 yılında başlatılan fenilketonürine yönelik taramalar, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında tüm illerde devam etmektedir.

Erken Teşhis Önemli

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında sunulan ücretsiz, hızlı ve kolay tarama testi ile bebeğin birkaç damla topuk kanıyla hastalık erken dönemde tespit edilebilmektedir. Test sonuçlarından şüphelenilen bebekler, uzman kliniklere yönlendirilmekte ve kesin teşhis gelişmiş tetkiklerle konulmaktadır.

Bebeklerde, fenilketonüri tedavi edilmezse konuşma gecikmesi, oturma ve yürümede gecikme, hiperaktivite, otizm, saldırgan davranışlar ve kasılmalar gibi belirtiler görülebilir. Bu hastalık, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında taranan altı hastalıktan biridir.

Gelecekte tarama paneline eklenmesi planlanan diğer hastalıklar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Nefesi anında tazeleyen yöntem! Soğan ve sarımsaktan korkmayın

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.