Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Çölyak Hastalığı ve Beslenme Üzerine Uzman Doktordan Öneriler

İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, glüten entropatisi olarak bilinen çölyak hastalığı hakkında bilgiler verdi. Bağırsakların glütene aşırı hassasiyeti olan bu hastalığın genellikle gaz şişkinliği, ishal, ya da kabızlık gibi şikayetlerle kendini gösterdiğini belirtti.

Glüten Hassasiyeti Kimlerde Görülebilir?

Glüten entropatisinin belirtilerini taşıyanlar, glütenden kaçınmak zorunda olduklarını belirten Op. Dr. Dündar Güngör, “Çölyak hastalığı başlangıcında, bağırsak geçirgenliği sendromu adı verilen bir durum ortaya çıkar. Bu durumda, bağırsaktan geçmemesi gereken zararlı maddelerin ve büyük moleküllerin geçmesi durumu meydana gelir. Bunu takiben, glüten hassasiyeti gelişebilir. Glüten hassasiyeti olan kişilerin her zaman çölyak hastalığına yakalanacakları anlamına gelmez. Bazı hastalar, çölyak hastalığı olmadan önce bile glütene karşı aşırı hassasiyet gösterebilirler. Bu durumda, çölyak hastalığı tedbirlerini alarak ilerleriz. Çölyak hastalarına, glütenden uzak durmalarını öneriyoruz. Tahıllarda genellikle glüten içerir. Örneğin, beyaz ekmek gibi en çok tüketilen ekmeğimizde yoğun miktarda glüten bulunmaktadır. Glütensiz ekmeklerin kabarması zor olabilir ve lezzeti de düşük olabilir. Bu nedenle, glüten çölyak hastalığının temel nedenlerinden biridir” dedi.

”Sağlıklı Olma Yolunda Adımlar Atmak”

Çölyak hastalığının tedavi edilebilir olduğunu ancak tedavi sürecinde hastanın bazı sorumluluklarının bulunduğunu belirten Op. Dr. Dündar Güngör, “Hasta, glüten içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Sebzeler ve meyvelerle beslenmelerini öneriyoruz. Ayrıca, yumurta, işlenmemiş et, balık, tavuk gibi besinler tüketebilirler. Mısır ve mısır unu gibi tahıllarda genellikle glüten bulunmaz. Bu tür besinleri tüketen hastaların çoğu zaman çölyak hastalığını tedavi etmiş olur ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlarlar. Ancak daha sonra tekrar glütenli gıdalar tüketildiğinde, hastaların aynı şikayetlerle geri dönebileceğini unutmamak gerekir” dedi.

“Glütenden Uzak Durmak Önemli”

Her zaman glütenden uzak durmanın önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Dündar Güngör, “Glütenden uzak durmak her zaman faydalıdır. Glüten özellikle tiroid hastalıklarına yol açabilir. Glütenin protein yapısı, tiroid hücrelerine benzerlik gösterir. Vücut, tiroid hücrelerine karşı glütene karşı hassasiyet geliştirebilir. Bu durumda, vücut, tiroid hücrelerine saldırabilir ve haşimato tiroid gibi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, vücudunuzu glütene karşı korumak önemlidir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.