Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Trabzon’da Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor

Trabzon’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hayvan pazarlarında hareketlilik devam ediyor. Ancak et tüketimi ve saklanması konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmede aşırıya kaçmamaya dikkat çekiyor. Kırmızı et tüketiminin yanı sıra sebze ağırlıklı ve lifli gıdaların da tüketilmesi öneriliyor.

‘Kavurma Sağlık Açısından Risk Taşıyor’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahları klasikleşen kavurmanın sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Çin, kavurmanın yerine ızgara, haşlama ve fırında et tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kurban etinin dinlendirilmesi ve pişirilmesi konusunda da önerilerde bulunuyor.

‘Çoban ve Mevsim Salata Önerisi’

Et tüketiminin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Çin, özellikle kesim işlemlerinde hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor. Sebzelerle hazırlanan çoban salatası veya mevsim salatasının tüketilmesini öneriyor.

Ayrıca, demir emilimini artırmak için limonlu salata, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Pişirirken Hayvansal Yağ Eklenmemeli’

Doç. Dr. Çin, etin pişirilmesi sırasında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yüksek ateşte ve yakın mesafeden pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğine dikkat çekiyor. Etin yağının damlatılarak pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, etin sakatatları tüketilirken de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Çin, etin saklanması konusunda da önemli bilgiler veriyor.

‘Tek Kullanımlık Şekilde Saklanmalıdır’

Etin küçük parçalar halinde kıyma veya kavurma yapılarak tek kullanımlık şekilde saklanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Çin, etin saklama süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini vurguluyor.

Dolaptan çıkarılan etin doğru şekilde çözdürülmesi, mikrobiyolojik üremeyi önlemek adına önem taşıyor. Kullanımı fazla olan etin bir kısmının kesilip geri kalanın tekrar saklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Kilo kontrolünde kritik role sahip! Meyve tüketti, yaşamı değişti: 4 ayda 15 kilo verdi

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Dahiliye Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, çölyak hastalığının tek tedavisi glütenden kaçınmak olduğunu belirterek, “Yumurta, et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilirse çölyak hastalığını büyük bir oranda tedavi edilmiş oluyor ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlıyor. Aynı zamanda glütenden her zaman uzak durulması gerekiyor” dedi.

Nefesi anında tazeleyen yöntem! Soğan ve sarımsaktan korkmayın

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.